Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Sukututkimukset  

Sukuseura edistää sukututkimusta

Ryhästen sukua koskevia tutkimuksia ei liene ainakaan laajemmassa määrin tehty ennen 1990-lukua. Vuonna 1994 perustettiin Ryhästen sukuseura, jonka yhdeksi tehtäväksi määriteltiin sukututkimuksen edistäminen. Tällöin perustettiin toimikunta työstämään asiaa. Tutkimusta on myöhemmin laajennettu yksittäisten tutkijoiden ja harrastajien taholla.

Ryhästen sukua ovat tutkineet ainakin Antero ja Marja Ryhänen Iisalmesta, Mauno Nygård Oulusta ja Juha Rönkkö Iisalmesta. Lisäksi monet ovat selvittäneet lähisukunsa menneisyyttä ja sukulaisuus­suhteita kotiseurakunnaltaan tilaamansa sukuselvityksen avulla.

Vuonna 2017 sukuseura käynnisti Ryhästen sukuhaarojen varhaisvaiheita koskevan tutkimuksen, jossa käytetään apuna DNA-testejä (lisätietoja alempana).

Kirkonkirjoilla päästään 1600-luvun lopulle

Kirkonkirjoihin perustuvalla tutkimuksella on yleensä mahdollista päästä 1600-/1700-lukujen taitteeseen, ja tarkkaan asioita ristiin vertailemalla saadaankin usein varsin luotettava lopputulos. Mentäessä varhaisempiin aikakausiin, siis 1600- ja 1500-luvuille, on turvauduttava maakirjoihin ja autioluetteloihin. Tällöin tarkkojen tietojen puuttuessa joudutaan usein tekemään päätelmiä ja oletuksia. Nykypäivää lähestyttäessä on taas huomattava, että viimeisen sadan vuoden ajalta tiedot eivät ole vapaasti saatavissa.

Sukututkija voi löytää tietoja Ryhäsistä Maakunta-arkistossa vaikkapa laivan pestaus­kirjasta, joka on vuodelta 1860. (Lähde: Kansallis-arkisto Oulun aineistot)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Useita sukuhaaroja tutkittu

Ryhäsillä on sukuhaaroja ainakin seuraavasti:

  • Iisalmen Ryhäset, joiden kantaisä on vuonna 1668 syntynyt Lars

  • Iisalmen Ryhäset, joiden kantaisä on vuonna 1677 syntynyt Staffan

  • Pohjois-Karjalan Ryhäset

  • Sulkavan Ryhäset

  • Viipurin Ryhäset

Edellä mainitut Iisalmen Ryhästen kaksi sukuhaaraa ovat mahdollisesti samaa sukua, kun mennään 1600-luvun lopulta muutamia sukupolvia taaksepäin 1500-luvulle. Tähän odotetaan selvyyttä tulevien sukututkimusten myötä.

Ryhästen sukuun pohjautuvia sukuja, joiden sukunimi ei enää ole Ryhänen, ovat

  • Nygårdit Oulun seudulla. Ovat lähtöisin Iisalmen Ryhälänmäestä. Henrik Ryhänen (s. 1830) muutti v. 1846 Siikajoelle ja osti v. 1871 Nygårdin tilan, jolloin hänen ja hänen jälkipolvensa sukunimeksi tuli Nygård. Nygårdit kuuluvat siis siihen Iisalmen Ryhästen sukuhaaraan, joiden kantaisä on Staffan.

  • Mahdollisesti Rugojevit Venäjän Karjalassa. Muistitietoon perustuen kerrotaan, että he pohjautuvat 1600-/1700-lukujen taitteessa Iisalmesta Kostamukseen muuttaneisiin Ryhäsiin. Karjalan Sivistysseuran Sampo-tietokannassa on Rugojev-suvusta paljon tietoja.

Ryhästen varhaisvaiheiden sukututkimus meneillään

Ryhästen sukuseura käynnisti kesällä 2017 sukumme varhaisvaiheiden tutkimuksen. Tutkimushankkeessa FM, sukututkija Ari Kolehmainen selvittää Ryhästen sukuhaarojen vaiheita 1500- ja 1600-luvuilla sekä kuinka nämä sukuhaarat yhdistyvät. Hän käyttää perinteisen asiakirjalähtöisen sukututkimuksen menetelmien lisäksi apuna geneettistä sukututkimusta, joka tarkoittaa Ryhästen suvun isälinjaisia DNA-testejä. Testit on tehty Ryhästen suvun viiden sukuhaaran edustajille vuonna 2017.

Tutkimuksen odotetaan valmistuvan vuonna 2019.

Lisää sukututkimuksesta

Mauno Nygård kertoo täällä tekemästään sukututkimustyöstä.